CONVIT

I Congrès de serveis linguístics de territoris de parla catalana
11/07/2009
Els propers 16 i 17 de juliol tindrà lloc a Girona el I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana. Les jornades tenen l'objectiu d'establir un lloc de trobada perquè els professionals de la llengua catalana de tot el domini lingüístic posin en contacte experiències, canalitzin inquietuds, descobreixin estratègies, resolguin dubtes i comparteixin materials. El Congrés s'estructurarà al voltant de dos eixos temàtics: l'acolliment lingüístic i l'aprofitament de les TIC als serveis lingüístics.
La idea d'organitzar un congrés d'aquestes característiques, iniciativa del Consell Participatiu per a la Llengua de l'Ajuntament de Girona, neix de la constatació que sovint es treballa massa en compartiments estancs des de múltiples entorns diferents, amb un objectiu compartit, que és el d'estendre el coneixement i l'ús de la llengua catalana. Alhora, van apareixent reptes de futur que obliguen els professionals dels serveis lingüístics a replantejar-se la feina i els objectius, i cal fer-ho de manera coordinada, aprofitant sinergies i optimitzant recursos.

El Congrés vol servir de plataforma de trobada i intercanvi d'experiències per a tots els qui treballen en serveis lingüístics, per difondre el coneixement i l'ús de la llengua catalana, ja sigui fent formació, planificació, assessorament o dinamització, des d'una institució, un organisme o una entitat pública o privada de qualsevol territori de parla catalana.

El Comitè Organitzador del Congrés l'integren l'Ajuntament de Girona, la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Diputació de Girona, la Universitat de Girona, la Secretaria d'Estat de Política Cultural del Govern d'Andorra, l'Institut Font Nova de Perpinyà i la Xarxa Vives d'Universitats. Cal destacar, per tant, que es tracta d'una iniciativa pionera, que aplega institucions de diversos territoris del domini lingüístic amb un objectiu comú: organitzar un congrés de serveis lingüístics.

Premis CONVIT
Actualment, la llengua catalana s’enfronta a múltiples reptes a causa de l’impacte, d’una banda, de la globalització i, de l’altra, dels grans moviments de població. A aquests reptes, que tenen la majoria de llengües de demografia mitjana, s’hi afegeix, en el cas de la llengua catalana, un dèficit d’ús en molts àmbits. Les situacions sociolingüístiques són també molt diverses en els territoris on és parlada, com a conseqüència de circumstàncies històriques i també d’un diferent tracte legal segons el territori.
Malgrat aquesta situació, la llengua catalana fa gala d’una vitalitat extraordinària que és fruit de la feina de les institucions i de les entitats, però també de les iniciatives de nombroses persones que a títol particular dediquen temps i esforços a fomentar l’ús de la llengua.
Per aquest motiu, i coincidint amb la celebració del Primer Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana, CONVIT, que tindrà lloc a Girona els dies 16 i 17 de juliol de 2009, el Comitè Organitzador del Congrés vol reconèixer aquelles persones que hagin destacat per la seva trajectòria a favor de la llengua catalana o per la realització d’una iniciativa en aquest sentitAquesta notícia ha rebut 1417 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de notícies]   Següent >>