LA LLUITA CONTINUA
27/02/2012

PROJECTE DE MODIFICACIÓ DE LES DISPOSICIONS ESPANYOLES QUE OBLIGUEN A L’ÚS DEL CASTELLÀ

El PP ha tornat a posar el català a l'ull de l'huracà amb una nova proposta que denota el menyspreu d'alguns dels seus dirigents pel plurilingüisme. Dijous, el portaveu popular al Senat, José Manuel Barreiro, va obrir la caixa dels trons en assegurar que el seu partit volia eliminar la llengua catalana dels plens de la cambra alta. Les reaccions no es van fer esperar i senadors com ara Jordi Vilajoana i José Montilla van rebutjar-ho “frontalment” i ahir el govern també va contraatacar. El portaveu, Francesc Homs, va carregar contra el PP i va indicar que aquestes opinions demostren la seva “insensibilitat” per la llengua catalana. En declaracions a Catalunya Ràdio, hi va afegir que Barreiro va mostrar una falta de “respecte” per l'ordenament jurídic “que tantes vegades cita el PP”.

Les declaracions de Barreiro van aixecar tanta polseguera que hores després el seu partit el va haver de matisar. Fonts del Partit Popular van remarcar que aquesta mesura no és “una prioritat”, tot i que sí que la plantejaran en la ponència que haurà d'estudiar la reforma de la cambra.

D'altra banda, ahir ERC també va fer públics una sèrie de projectes per defensar la llengua. Tot i que el pla de xoc es va presentar coincidint amb l'enrenou del Senat, els republicans ja fa temps que l'estaven preparant. La formació d'Oriol Junqueras vol modificar ni més ni menys que 321 normatives estatals que “discriminen” el català i la resta de llengües cooficials a favor del castellà. Alguns d'aquests casos són, per exemple, les federacions esportives, que estan obligades a demanar les llicències en castellà; el passaport, que no inclou el català; l'etiquetatge d'alguns productes, que s'ha de fer “necessàriament” en castellà; la impossibilitat de fer servir la llengua catalana al Congrés dels Diputats, i l'ús restringit del català en la justícia i l'administració, entre moltes altres qüestions.

ERC presentarà dues proposicions de llei al Parlament perquè s'insti el Congrés a canviar totes aquestes normatives –164 reials decrets, 69 resolucions, 73 ordres, tretze lleis, una instrucció, dos decrets i dues lleis orgàniques–. “El Parlament ha d'expressar de manera majoritària el seu desig que la realitat lingüística canviï perquè no es continuï imposant el castellà”, va manifestar el diputat republicà, Pere Bosch, que va destacar que ja han mantingut contactes “positius” amb CiU. Els pròxims dies es trobaran amb la resta de grups.

EL DIVENDRES, 24 DE FEBRER,
Pere Bosch DIPUTAT D'ERC

En homenatge a Francesc Ferrer
El diputat Pere Bosch va presentar ahir la iniciativa d'ERC al costat de dirigents de la formació, com ara Josep Maria Rufí i Maria Mercè Roca, però la presència més destacada va ser la de Montserrat Pumarola, la vídua de l'exdiputat, exsenador i exregidor gironí Francesc Ferrer. Bosch va assenyalar que aquest conjunt de mesures són un “reconeixement al llegat” de Francesc Ferrer.

Ferrer, mort fa sis anys, va tenir una llarga trajectòria política i també va ser un important activista cultural i un ferm defensor del català. L'any passat es va posar en marxa l'Associació Francesc Ferrer per la promoció de LA LLENGUA CATALANA , la seva vídua recordava que cap dels esforços de Ferrer s'ha perdut: “LA LLUITA CONTINUA"
Aquesta notícia ha rebut 1170 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de notícies]   Següent >>